Yurtdışı Eğitimde Konaklama Olanakları


İster dil öğrenmek, ister lisans ya da yüksek lisans eğitimi almak, isterse de yaz okulu, ya da sertifika programlarına katılmak için olsun, eğitim amacıyla yurtdışına çıkan herkes için büyük önem taşıyan konulardan birisi de gidilecek ülkedeki konaklama koşullarıdır. Rahat, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamak şüphesiz alınacak eğitimden sağlanan verimi önemli ölçüde etkileyecektir. Bunun yanında, kişinin kendisi için en uygun yaşama şartlarında konaklaması, insanlarla iletişim kurmak, sosyalleşmek ve ders dışındaki zamanları da dolu geçirebilmesi açısından da önemlidir.

Yukarıda saydığımız farklı eğitim programları için, farklı konaklama seçenekleri bulunmakla birlikte birçok durumda öğrenci esnek bir seçenek yelpazesine sahiptir. Bunlar:

Yurtta Konaklama-Student Residence/Student Hall/Dormitory:

Lisans eğitimi başta olmak üzere çeşitli eğitim programları için kullanılmaktadır. Yurtlar çoğunlukla okul kampüslerinin içinde bulunur. Bu durum öğrencilerin eğitim performansını pozitif yönde etkilemesinin yanı sıra, yakın ve uzun süreli arkadaşlıklar edinmelerinin önünü açacaktır. Kampüs içinde bulunan yurtlara ek olarak kampüse yakın mesafede ya da şehir merkezinde yer alan yurtlar da bulunmaktadır. Üniversitelerin bu tarz yurtlarında daha çok son sınıf öğrencileri ve yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler konaklamaktadırlar.

Yurtta konaklarken, okulun sunduğu imkanlara göre tek kişilik, 2 kişilik, 3 ya da 4 kişilik odalarda kalmak mümkündür. Birçok okul, 4 ya da 6 adet tek kişilik odaya ortak bir banyo, mutfak ve oturma odası düşen “suite” tipi daireler sunmaktadır. Bunun yanı sıra yurt binalarında öğrencilerin kullanabileceği ortak alanlar, banyo ve kat mutfakları mevcuttur. Ders çalışmak için ortak alanlar, çamaşırhane, ortak kullanım için bilgisayar odaları, TV odaları, masa tenisi tarzı oyunların bulunduğu oyun odaları da yurt binalarında sağlanan hizmetlerdendir. Yemek ihtiyaçları için öğrenciler, yaşadıkları yurdun sunduğu olanaklara göre tercih yaparlar. Çoğu okulda kampüs içinde bulunan yemekhaneleri kullanabilir, kampüs dışındaki kafe ve restoranları tercih edebilir, eğer oda veya yurt binalarında mutfak bulunuyorsa satın aldıkları malzemelerle kendi yemeklerini kendileri yapabilirler.

Yurtdışındaki okulların, özellikle üniversitelerin yurtlarında kız ve erkek öğrenciler aynı binalarda ancak farklı odalarda kalmakta ve nadir örnekler dışında yurtlara giriş ve çıkış saatleri bulunmamakta ya da esnek tutulmaktadır.

Aile Yanında Konaklama-Homestay:

Özellikle dil okulu için yurtdışına giden öğrencilere sunulan ilk seçenek “homestay” yani aile yanında konaklamadır. Aile yanında konaklama seçeneğinin sunduğu en büyük avantaj, o ülkenin vatandaşı olan bir ailenin yanında yaşamanın getirdiği, ülkenin kültürünü, yaşam tarzını ve insanlarını birebir tanıma fırsatıdır. Okul dışındaki zamanının önemli bir kısmını kendini misafir eden aile ile geçiren öğrenci, bu sayede kesintisiz bir konuşma pratiği yapma fırsatı bulabilir.

Bu seçenek aynı zamanda ev tutma, yurt odasında kalma gibi seçeneklere kıyasla daha ekonomiktir. Öğrencinin birlikte yaşayacağı kişiler genellikle, yabancı öğrencilere karşı hoşgörülü ve sevecen, yeni insanlarla ve onların kültürleriyle tanışmaya hevesli ailelerden seçilmeye çalışılır. Öğrencinin misafir olacağı aile, okulun konaklama ofisi ya da okulun anlaştığı ve öğrenciler için uygun aileler bulmakla yükümlü özel firmalar tarafından seçilir.

Aileler bir öğrenciyi misafir edebilmek için, öncelikle güvenlik, sağlık, konfor ve pozitif bir psikolojik ortam sağlayabileceklerini kanıtlamak durumundadırlar. Konaklamanın ayarlanması esnasında öğrencilere genelde evde tek ya da çift kişilik odada mı kalmayı tercih ettikleri, kendilerine sunulacak öğün sayısı, ailenin çocuklu ya da çocuksuz olması gibi noktalar hakkındaki seçimleri sorulmakta ve konaklama mümkünse bunlara göre ayarlanmaktadır. Öğrenciye, ülkeden ayrılmadan önce yanında kalacağı aile hakkında temel bilgiler sunulur. Öğrenci dilerse başka bir aile talep edebilir. Yine aynı şekilde, ailenin yanında kalmaya başladıktan sonra da aile değiştirme talebiyle okulun ilgili ofisine başvurma olanağı bulunmaktadır.

Öğrencinin, aile yanında kalırken aklında tutması gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Öğrenci ailenin belirlediği saatlerde eve girip çıkmalı, eve misafir getirecekse önce aile üyelerinden izin almalıdır. Bunun yanı sıra öğrenci, misafir olduğu ailenin kurallarına ve yaşam tarzına saygı göstermeli, mümkün olduğunca uyum sağlamalıdır. Öğrenci için seçilen aileler düzenli olarak okul temsilcileri tarafından ziyaret edilmekte ve öğrenciler için uygun ve sağlıklı yaşam koşullarının sağlanıp sağlanmadığı denetlenmektedir.

Ev/Daire Kiralama:

Yurtdışına eğitim amacıyla giden birçok kişinin yararlandığı bir diğer fırsat ise okuldan tamamıyla bağımsız olarak bir daire kiralamaktır. Bu seçenek, özellikle uzun süreli olarak yurtdışında kalacak kişiler tarafından tercih edilmektedir. Lisans eğitimi alan öğrencilerin birçoğu 3. ya da 4. senelerinin başından itibaren, yüksek lisans eğitimi alanların ise hemen hepsi programları boyunca kendi tuttukları bir dairede kalırlar.

Bu seçenek, özellikle birden fazla kişinin beraber yaşaması halinde ve okulun bulunduğu şehirdeki yaşam masraflarına bağlı olarak yurt seçeneğine göre daha ekonomik olabilmektedir. Aynı okulda eğitim gören ve daire kiralama seçeneğini değerlendirmek isteyen birçok öğrenci okulun ortak kullanım alanlarındaki panolara ev arkadaşı aradıklarını belirten ve kabul edecekleri şartların bulunduğu ilanlar yapıştırmaktadır. Bu açıdan, özellikle yurtdışındaki üniversitelerde ev arkadaşı bulmak isteyenler büyük zorluk yaşamamaktadırlar.

Ancak öğrenci tek başına bir eve çıkmak istiyorsa unutmaması gereken bazı noktalar vardır. Öğrenci, yalnız yaşamanın ona getireceği bağımsızlık ve rahatlığı iple çekerken, bu yalnızlığın onun insanlarla iletişimini kısıtlayabileceğini, hatta izole olmasına yol açabileceğini de unutmamalıdır. Yalnız başına ev kiralayan öğrencinin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise kiraya ek olarak aylık su, elektrik ve internet faturalarının da bütçe hesaplanırken dikkate alınması gerekliliğidir. Yurtdışındaki birçok okulun çevresinde mobilyalı ve beyaz eşyalı daireler bulmak mümkün olmaktadır. Ancak doğal olarak bu tarz dairelerin kirası nispeten fazla olacaktır. Yurtdışındaki birçok ülkede, bir daire kiralanırken öğrencinin, ev sahibinin ya da ev sahibinin görevlendirdiği kişinin belirlediği bir zaman aralığı için kontrat imzalaması gerekmektedir. Öğrencinin bu zaman aralığı dolmadan daireden çıkması halinde ise maddi olarak zarara uğraması muhtemeldir. Ayrıca birçok dil okulu, öğrencilerini dairenin büyüklüğüne göre 3’lü ya 4’lü gruplar halinde apartman dairelerine yerleştirebilmektedir.

Otel:

Ekonomik yükü en ağır olan konaklama şeklidir. Genellikle kısa süreli programlar için yurtdışında bulunanlar tarafından tercih edilmektedir. Temizlik, su, elektrik ve internet masrafı olmamasına rağmen uzun süreli konaklamalar öğrencinin ekonomik gücüne büyük zarar verecektir. Okul çevrelerinde bulunan bazı otel ve moteller belli bir süre boyunca aralıksız kalacak müşterileri için indirimli günlük tarifeler uygulayabilmektedir.

Öğrenci Evleri:

Ev kiralama ve yurtta konaklama arasında bir alternatif olan bu konaklama seçeneğinde okul, ya da öğrencinin kendi ülkesinde hizmet aldığı yurtdışı eğitim danışmanlığı firması, öğrenci için farklı ülkelerden 5-6 kişi ile yaşayacağı apartman daireleri ya da müstakil evler ayarlamaktadırlar. Evde yaşayanlar evin bakımı ve temizliğinin yanı sıra kira, su, elektrik ve internet ücretlerinden de ortak olarak sorumlu olurlar. Bağımsız bir yaşam tarzının yanı sıra, farklı kültürlerden insanlarla kaynaşarak tam anlamıyla uluslararası bir deneyim yaşamak isteyenlerin tercih edebileceği bu seçenekten 18 yaş ve üstü öğrenciler yararlanabilmektedir.

Yurtdışında bir eğitim programına katılacak öğrencilerin hem aldıkları eğitimin verimini, hem de gittikleri ülkede yaşayacakları kişisel ve sosyal deneyimi doğrudan etkileyecek bir faktör olan konaklama, asla ikinci plana atılmaması ve üzerinde düşünülerek karar verilmesi gereken bir aşamadır. Öğrenci nerede ve kimlerle beraber yaşayacağını planlarken, yaşı, zevkleri, insanlarla iletişimi, yalnız kalmayı mı yoksa insanlarla sürekli iletişim halinde olmayı mı tercih ettiği, başkalarıyla aynı banyoyu ve mutfağı kullanmayı kabul edip etmediği, alacağı eğitimin süresi, kalacağı yerin okula olan uzaklığı ve tabi ki maddi durumu gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmalıdır. Öğrencinin yardım aldığı yurtdışı eğitim danışmanlığı firması, öğrencinin katılacağı eğitim programına ek olarak bu konuda da yol gösterebilmektedir.