Work and Travel nedir, ne değildir
Bu programa katılarak, öğrenciler İngilizce pratik yapabilir, çalışma deneyimi edinebilir ve farklı kültürlerden insanlarla tanışabilirler.
Çalışma olanağı sadece kalifiye olmayan işlerde sağlanmaktadır. Örnek vermek gerekirse: Otellerde; bellboy, oda temizlik görevlisi, alış veriş merkezlerinde; kasa veya raf görevlisi, eğlence parklarında; bilet satış ve/veya temizlik görevlisi, restoran ve kafelerde; servis elemanı, temizlik görevlisi, bulaşıkçı, aşçı gibi işlerde çalışma olanağı vardır. Öğrenciler çalıştıkları saat başına ücret alarak, Amerika’da kaldıkları süre boyunca konaklama, yeme, içme gibi masraflarını karşılayabilirler. Saat ücretleri 6–9 dolar arasında değişebilmektedir. Saat ücreti, genelde yapılan işin yoğunluğuna, iş yerinin bulunduğu bölgeye ve koşullarına göre değişmektedir. Genelde öğrenciler haftada 30–40 saat çalışabilmektedirler.
Work and travel programında, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, temelde programın ne olup ne olmadığının, öğrenci tarafından net bir şekilde anlaşılmasıdır. Work and travel programı sadece bir gezi programı olmadığı gibi, sadece bir eğlence unsuru olarak da görülmemelidir. Programa katılan öğrencilerin, Amerika’da, gitmeden imzaladıkları kontratta belirlenen süre boyunca, yine gitmeden ayarlanan işlerde çalışmak zorunda oldukları, bu işyerlerindeki kural ve prosedürlere uymaları gerektiğini çok iyi anlamaları gerekir. Özellikle hiç iş deneyimi olmayan öğrencilerin, işverenlerinin ya da menajerlerinin uyguladığı çalışma saatlerine uymaları, verilen görevleri eksiksiz şekilde yerine getirmeleri ve işyerindeki genel düzene ayak uydurmaları önemlidir. Programın sonunda 1 aylık gezme süresiyle birlikte, öğrencilerin Amerika’da istedikleri eyaletleri görebilme şansları olsa bile, katılımcılar bu çalışma sürelerini sağlıklı bir şekilde tamamlamazlarsa, bu fırsatı yakalayamayacaklarını bilmelidirler. Sonuç itibari ile work and travel, öğrencilerin hem iş hayatına atılmadan önce deneyim kazandıkları, hem de bunu yaparken Amerika’yı gezme fırsatı buldukları bir programdır. Ancak ayrı ayrı olarak, bunlardan sadece biri değildir.
Daha verimli bir Work and Travel için…
Öğrencilerin work and travel programından daha verimli sonuçlar alabilmeleri için, özellikle gittikleri eyaletlerle ve o eyaletlerin yaşam şartları ile ilgili önceden bilgi sahibi olmaları gerekir. Öğrenciler programa katılmadan önce, seçecekleri işlerin bulunduğu bölgelerle ilgili, ufak da olsa bir araştırma yaparak, nasıl bir bölgeye gideceklerini, ne gibi çevre koşullarıyla karşılaşacaklarını öğrenebilir ve bu sayede çok daha iyi bir seçim yapabilirler. Özellikle, gideceği bölge ve bu bölgenin ekonomik koşullarıyla ilgili bilgi sahibi olmayan öğrenciler, programla ilgili hayal kırıklığı yaşayabilirler. Work and travel programına katılan öğrencilerin, bu programdan daha iyi sonuçlar alabilmesi için, çok büyük ve pahalı şehirler ( örneğin New York, San Diego ) yerine, daha ufak, yaz aylarında turist sayısıyla birlikte nüfusu artış gösteren, ekonomik anlamda daha rahat yaşayabilecekleri bölgeleri seçmeleri tavsiye edilir. Öğrencilerin unutmaması gereken nokta, program sonunda kendilerine sunulan gezme süresi ile birlikte, zaten büyük şehirleri görme şansını elde edebilecekleridir.
Programın temel katılım amaçlarından biri olan İngilizce seviyesinin ilerlemesi için ise, öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, çok sayıdaki arkadaş gruplarıyla, aynı yere gitmekten kaçınmalarıdır. Özellikle grup olarak giden öğrencilerin, aynı işyerinde çalışması ve aynı konaklamada kalmaları, öğrencilerin sürekli bir arada olmalarına ve bunun sonucunda sürekli Türkçe konuşmalarına sebep olur. Öğrencilerin, bu şekilde İngilizce seviyelerini çok fazla ilerletemeyeceklerini öngörmeleri ve büyük gruplardaki öğrencilerin, en azından 2 ayrı grup halinde programa katılmaları çok daha mantıklı olacaktır. Ayrıca yine bireysel olarak programa katılan öğrencilerin, gittikleri bölgelerdeki Türk öğrencilerle birlikte olmak yerine, diğer uluslar arası öğrencilerle vakit geçirmeleri, tabi ki yine İngilizce dil seviyelerini geliştirmeleri ve farklı kültürler tanımaları için faydalı olacaktır.
Work and Travel programına katılan öğrenciler için konaklamalar, işveren firmalar, sponsor firmalar ya da danışman firmalar tarafından ayarlanmaktadır. Konaklama konusu en az, öğrencinin seçeceği iş kadar önemlidir. Öğrencilerin konaklama şartları ile ilgili gerekli bilgiye, gitmeden sahip olmaları gerekmektedir. Buradaki en önemli nokta, öğrencilerin Amerika’ya ilk vardıklarında, iş yerine değil, konaklamalarına gitmeleri gerektiğidir. Öğrencilerin Amerika’ya gitmeden, iş adresleri ile birlikte, konaklama adreslerinin de yanlarında olması; dahası Amerika’da indikleri havaalanından, konaklamalarına nasıl gitmeleri gerektiği konusunda bilgi sahibi olmaları; hatta gerekirse ilgili ayarlamaları Türkiye’deyken yapmaları tavsiye edilmektedir. Bu onlara ilk varışta, çok daha az problemle karşılaşmalarını sağlar. Birçok öğrencinin Amerika’da yaşadığı en büyük problemlerin, ilk varış anında olduğu bilinmektedir.
Work and Travel kapsamında ayarlanan konaklamalar, genellikle moteller, hosteller, ortak öğrenci evleri ya da çeşitli yurtlar olabilir. Öğrenciler bu konaklamalarda, çok daha uygun ücretler karşılığında konaklatılabilmek için, genellikle bir odada 2–4 kişi kalacak şekilde konaklarlar. Yani work and travel programına katılan bir öğrencinin, tek başına bir odada kalma ihtimali oldukça düşüktür. Öğrencilerin, yine gitmeden önce, konaklama şartlarını, konaklayacakları yerlerin içinde onlara sağlanan imkanları, konaklanan yerin haftalık ya da aylık ücretini, bu ücretlere faturaların dahil olup olmadığını öğrenmeleri gerekir. Bunun dışında bu programa katılan öğrencilere,