İngilizce Dil Sınavlarına Hazırlık Programları
Dil sınavları, öğrencilerin akademik hayatlarının bir sonraki adımını atarken geçtikleri bir aşama olmanın yanı sıra, iş hayatlarında daha üst seviyeye çıkmayı amaçlayanların planları doğrultusunda başvurdukları bir araçtır. Katılımcıların İngilizce seviyelerini ölçen bu sınavları kısaca tanımak gerekirse:
IELTS:
International English Language Testing System (IELTS) İngilizce yeterliliğini ölçen, dünyada British Council ve IDP Education tarafından gerçekleştirilen bir sınavdır. IELTS sınavı “Academic” ve “General Training” olmak üzere iki versiyonu ile sunulmaktadır. Academic IELTS, yurtdışında bir üniversitede ya da başka bir yüksek öğrenim kurumunda eğitim almak amacıyla girilen bir sınav olmasının yanı sıra doktorluk ve hemşirelik gibi bazı mesleklerin İngilizce konuşulan bir ülkede icra edilmesi için de alınması gerekebilen bir sınavdır. “General Training” versiyonu ise genellikle akademik olmayan bir eğitim programına katılmak isteyen, göçmenlik başvurusunda bulunan, ya da iş deneyimi amacıyla yurtdışına çıkmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
IELTS sınavı ‘listening,’ ‘writing,’ ‘reading’ ve ‘speaking’ bölümlerinden oluşmaktadır. Uzun süre sadece Britanya’daki okullar tarafından talep edilen IELTS sınavı artık Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve İrlanda’da bulunan yüksek öğrenim kurumlarının çoğu ve ABD’de bulunan 3000’in üzerindeki üniversite tarafından da talep edilmektedir. Buna ek olarak Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri göçmen olarak ülkelerine gelmek isteyenlerden de bu sınavı talep etmektedirler.
TOEFL:
Test of English as a Foreign Language (TOEFL) bir kişinin İngilizce konuşma ve anlama kabiliyetini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. Amerikan üniversitelerinde eğitim görmek isteyen kişilerin İngilizce yeterliliklerini görmek amacıyla tasarlanmış bu sınavı tüm dünyada gerçekleştiren kurum ise English Testing Servivce ETS’dir. TOEFL sınavının sonucu 2 sene geçerlidir ve 2 senenin sonrasında öğrenci, eğer kendisinden talep ediliyorsa, tekrar sınava girmek durumundadır.
TOEFL’ın 2 ayrı tipi vardır: Paper-Based TOEFL ve Internet-Based TOEFL (IBT). Dünyada en çok kullanılan TOEFL tipi olan IBT’de aynı IELTS gibi ‘listening,’ ‘writing,’ ‘reading’ ve ‘speaking’ bölümleri bulunurken Paper-Based TOEFL’da ise ‘listening,’ ‘writing,’ ‘reading comprehension’ ve “structure and written axpression’ bölümleri bulunmaktadır.
University of Cambridge ESOL Examinations:
İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nin düzenlediği ESOL ( English for Speakers of Other Languages) sınavları her sene 3 milyondan kişinin girdiği, yurtdışı eğitimde her geçen sene etkisini artıran sınavlardır. Bünyesinde “Academic and Professional English,” “General English/For Schools,” “Business English,” “Teaching Qualifications for Teachers,” ve “Young Learners” ana başlıkları altında farklı sınavları barındıran ESOL’un en çok tercih edilen sınavları ise Cambridge English Advanced (CAE), Cambridge English Proficiency (CPE), Cambridge English First (FCE), Cambridge English: Business Preliminary (BEC) olarak sayılabilir.
Pearson Test of English Academic (PTE-A):
Pearson PLC’ye ait Pearson English Tests organizasyonu tarafından düzenlenen sınav, ana dili İngilizce olmayanların eğitim dilinin İngilizce olduğu bir ülkede lisans seviyesinde eğitim alabileceklerini kanıtlamak amacıyla girdikleri bir sınavdır. Bilgisayar tabanlı olan bu sınav öğrencilerin İngilizce konuşulan bir akademik çevre için hazırlıklı olup olmadıklarını ölçmektedir. Öğrencinin okulda ve okulun bulunduğu şehirde karşılaşabileceği çeşitli İngilizce aksanlarının da test süresince karşılaşıldığı sınavda öğrencinin sonuçları 5 iş gün içerisinde kendisine gönderilmektedir. Belli bir sınav takvimine sahip olmayan Pearson Test of English-Academic’te kişi önceden ayarlaması halinde istediği gün ve saatte sınava girebilmekte, sınavı takip eden 2 sene boyunca da arzu ettiği kadar farklı sayıda sınav sonuç belgesi alabilmektedir.
Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve daha birçok ülkede bulunan yüksek öğrenim kurumları eğitim amaçlı olarak başka bir ülkeden öğrencileri kabul etmeden önce öğrencilerin yabancı dil seviyelerinden emin olmak istemektedirler. Bu amaç doğrultusunda hareket eden öğrenciler için dil sınavları, şüphesiz ki akademik hayatlarını planlarken en çok önem vermeleri gereken aşamalardan birisidir.